måndag 2 februari 2015

Flyter och sjunker

Vad flyter och vad sjunker? Vi håller på och undersöker det för fullt just nu. Vi började med potatis och äpple. Konstigt att äpplet flöt och potatisen sjönk. Äpplet var ju faktiskt större. Till och med en liten, liten potatisbit sjönk men hela det stora äpplet flöt.
Det har visst att göra men något som har ett konstigt namn, densitet, och det betyder något med luft, förklarade ett barn. Ibland är luften i sakerna och ibland är luften runt sakerna. Vi får se om den teorin står sig eller om barnen ändrar sig. Detta är i alla fall den nuvarande åsikten.

Barnen kommer med massor med förslag som vi provar. Vad sägs om en fjäder och en blyertspenna. En svart penna och ett löv. En PlusPlus-bit (typ lego) och ett päron. Eller varför inte en peng och en sax. Senast provade vi med en barnmatsburk och en rödluva. Vad är då en rödluva, hur tänkte barnen då?  Jo det är helt enkelt en röd mössa. Så vi hittade en röd toppluva i lådan för kvarglömda saker och det provade vi och jämförde med en barnmatsburk.
Barnen har många teorier om hur det ska bli och ännu fler om varför det blev som det blev.
Barnmatsburken till exempel sjönk ju för att det kom in vatten i den, annars hade den flutit som en båt.Teorierna och tankarna är många och det här projektet kommer vi att fortsätta med länge för det är spännande.