söndag 26 oktober 2014

Våra vanliga dagar

Hela dagarna sker massor med saker på förskolan. Här är ett litet axplock av all aktivitet som sjuder på förskolan hela dagarna.Att måla innebär så mycket mer än att bara måla. Barnen ställs inför flera frågor att undersöka. Hur mycket vatten behövs för att jag ska få färg på penseln? Varför rinner det vatten på min bild? Hur mycket vatten är lagom att ta? Hur får jag färgen starkare? Hur blir den svagare? Här experimenteras det över hur många olika nyanser av grönt jag kan få fram? Lika många som med den röda?
Vem vet vilka funderingar som kommer när man får vara i fred vid ett staffli och bara göra själv.


Tågbanebygge. Förutom konstruktion tränar barnen sitt samspel med andra. Hur tycker du att vi ska bygga? Vilket lok vill du ha? Kan vi bygga världens längsta tågbana tillsammans? Vilka rälsdelar behöver vi för att dela spåret? Här handlar det om att ge och ta vilket är så viktigt i det sociala samspelet.Att få rita med tuschpennor kräver en helt annan teknik än när vi fyller i med vanliga färgpennor. Tusch kladdar liksom av sig på ett helt annat sätt. Att färglägga Mandalas tränar finmotoriken, det är inte det lättaste som finns att hålla sig innanför strecken. I början fyller barnen ofta i lite som de vill men efter några Mandalas uppmärksammar de mönstret och börjar kanske tänka lite mer på det. Vill man inte fylla i färdiga Mandala kan man göra egna mönster att fylla i. Bra träning för finmotoriken.Mer konstruktion. Lego är ett av det mest omtyckta byggmaterialen vi har på förskolan. Det tränar många färdigheter. Just nu är det mycket fordonsbyggen med lego. Om inte bitarna räcker brukar det gå bra att gå till en annan avdelning och låna. Och det är ju ett litet äventyr bara det.
Här pågår också konstruktion. Hur mycket behöver vi bygga för att alla ska få ett hus? Hur stort behöver varje hus bli för att en Poppisfamilj ska få plats? Hur många kaplastavar använder vi till ett hus? Frågeställningarna är många. Barnen får i leken massor med social kompetens och tränar sitt språk och sin förmåga att kommunicera.
Att väga och mäta är en viktig del av förskolans matematik. Här har barnen arbetat med att få jämvikt i en balansvåg. Det behövdes många plastdinosaurier innan det till slut blev absolut lika.